ORIJENTALNI PLES – (TRBUŠNI PLES)

Orijentalni ples

Orijentalni ples je nastao kao svojevremena zamena najstarijih vrsta plesova severne Afrike, Azije i Bliskog istoka. Orijentalni ples predstavlja veoma lepu vizuelnu formu plesa, a i odličan je način za vežbanje. Orijentalni ples će vam pomoći da ostanete vitki i da izrazite svoju ličnu kreativnost. Mnogi ljudi, širom sveta, uživaju u ovom plesu. Naistaknutija karakteristika orijentalnog plesa se verovatno ogleda u zasebnim pokretima abdomena. Ovi pokreti mogu da budu kružni, ugaoni, talasasti ili vibrirajući.

Vrste orijentalnog plesa

Nekoliko različitih stilova orijentalnog plesa je danas u svetu zastupljeno. Postoje dve osnovne vrste orijentalnog plesa: „raqs baladi“ i „raqs shargi“. Raqs baladi predstavlja društveni orijentalni ples koji se izvodi na proslavama, svadbama i zabavama. Ovaj ples može da izvodi i muškarac i žena, svih starosnih dobi. Sa druge strane, raqs shargi predstavlja, više, pozorišnu verziju orijentalnog plesa, najpopularniju i najzastupljeniju u Americi danas. Raqs shargi takođe mogu da izvode kako žene, tako i muškarci.

  • Raqs Sharqi
  • Raqs Baladi
  • Američki tribal stil orijentalnog plesa

Pokreti pri igranju

Iako na prvi pogled možda izgleda da se pri plesu samo abdomen pomera, orijentalni ples zapravo pokreće više delova tela. Za vreme plesa, plesač/ica mora da pokreće određenu grupu mišića odvojeno od drugih mišića ili u suprotnosti sa drugim mišićima. Oštri, ugaoni pokreti su uslovljeni unutrašnjim pomeranjem mišića. Trbušni ples se obično izvodi kao solo dens, ali je takođe moguće da se izvodi u koreografiji sa više osoba.

  • Trbušni ples sa velom

Kostimi za orijentalni ples

Orijentalni, odnosno trbušni ples se obično izvodi noseći duge haljine ili dimije. Neke plesačice odevaju hulahopke ili bodi.  Za vreme trbušnog plesa, poželjno je da plesačica ima otkriven stomak, sa ciljem vizuelnog definisanja pokreta gledaocima.

Iako neke plesačice radije plešu bose, često je neophodno da se obuju kada plešu van studija ili kuće. Preporučuje se udobna obuća kao što su sandale sa mekanim đonom, ili baletanke.

Muzika za orijentalni ples

Mnogi muzički žanrovi mogu da budu potpora za orijentalni ples. Muzika u opštem smislu ima težu da bude snažan pokretač. Međutim, svakako da je veoma bitan izbor muzike. U zavisnosti od ciljeva vašeg vežbanja, ova bitnost posebno dolazi do izražaja. Bilo da odaberete trbušni ples kao način aerobika ili izvor lične meditacije, raznolikost muzičkog žanra znatno doprinosi svojstvenosti uživanja. Stoga, svako ko želi da upražnjava trbušni ples, treba da ima na umu odabir muzičkog stila ili žanra kao vrstu ličnog ukusa.

Ako ste zaista namereni da učite autentični trbušni ples, tradicionalna muzika Bliskog istoka treba da bude ključni faktor u razumevanju stvaranja pokreta kukova i abdomena.

Istorija orijentalnog – trbušnog plesa

Vode se mnoge debate o poreklu orijentalnog plesa, verovatno zbog dosadašnjeg ograničenog akademskog istraživanja. Postoji više teorija o razvoju ovog unikatnog plesa. Godinama unazad, razvili su se raznoliki stilovi trbušnog plesa, verovatno odgovornošću različitosti kulturoloških aspekata u kojima je ples upražnjavan. Orijentalni ples je postao popularan zaslugom nekolicine razloga, pod ovim se ubraja zabavni karakter, kulturloški aspekt – ritualnost i priprema žene za porod, fizički izgled i proslava. S obzirom da trbušni ples predstavlja kombinaciju više različitih plesnih stilova, isti ima poreklo sa različitih geografskih područja. Narodni ples nacionalnih manjina, svakako predstavlja jedno autentično poreklo trbušnog plesa okarakterizovanog raznolikošću stila.

Kako početi sa trbušnim plesom?

Ako ste zainteresovani za trbušni ples, prvo što morate da uradite jeste da se obratite kvalifikovanom instruktoru trbušnog plesa. Proverite koji instruktori i koji studiji postoje u Vašoj okolini. Ako ste pak, više za opciju učenja trbušnog plesa u svom domu, tada je neophodno da posedujete nekoliko dvd-a sa instrukcijama.
Sledeći korak što ćete da uradite jeste da poklonite malo pažnje odeći i dodacima odeći za trbušnini ples. Potražite ovo u radnjama opremljenim za ples ili u radnjama orijentalnog karaktera. Zapamtite, cilj ovog plesa nije da bude komplikovan već pokretački i inspirativan.