POZNATA IMENA ORIJENTALNOG – TRBUŠNOG PLESA

Poznata imena: predstavnici klasične orijentalne muzike i orijentalnog plesa

Neophodno je da se fokusiramo na Egipat 1930-ih godina, kada se čuvena Badia Masabni (sirijsko-libanska polutanka) vratila iz Sjednijenih Američkih Država i otvorila „Opera Casino“ kabaret. U ovom lokalu, ona je uvela pojam kombinovanja više tradicionalnih plesova. Zapadnjački kabaret sa opšteprisutnom američkom burleskom i latino-američkim plesom nudio je čuveni „raqs el sharqi“ – trbušni ples.
U ovom periodu su nastali veoma popularni dvodelni kostimi sa vezenim šljokicama i ukrasnim kamenjem. U istom periodu su velike ličnosti orijentalne muzike postale poznate.

Neka od najpoznatijih imena orijentalne muzike:

Um Kultum, Mohamed Abdul Vahab, Abdel Halim Hafez, Farid Atraš.

Druga prepoznatljiva imena su:

Asmaan, Leila Morad, Najat Essaghira, Fayza Ahmed, Warda, Fayrouz, Sabbah, Mohamed Fawzy, Karim Mahmoud, Mohamed Sultan…

Egipatski trbušni ples je takođe prihvatio načela velikih poznatih plesačica koje su bile cenjene u Egiptu i šire – Samia Gamal, Tahiya Carioca, Naima Akef, Nagwa Fouad. Kasnije, plesačice kao što su Zizi Mustafa, Fifi Abdou i Soheir Zaki, su bili permanentni, međutim Lucy i Dina su ostali najprominentnija imena orijentalnog plesa.

Takozvani „Queens“ orijentalni ples i danas može da se vidi u kabaretima ili prestižnijim hotelima. Plesačice su odevene u odore sa veštačkim dijamantima i šljokicama, a svaka odiše svojim prefinjenim stilom i harizmom.

Klasifikacija stilova: raznolikost trbušnog plesa
Egipatski trbušni ples podrazumeva tri različita stila:

Sharqi“ predstavlja klasični trbušni ples,
Baladi“ predstavlja narodni ples ili „Shaabi“ koji predstavlja izvorni ples,
Folklorni ples može da bude „Saidi“ – sa štapom, „Skandarani“ – sa posebnim odevnim šalom, „Fallahi“ – sa dugim plaštom (haljinom) itd.

Svi plesni stilovi za uzor imaju „Raqs al sharqi“ ples. Raznolikost u tradicionalnim odevnim predmetima je veoma zastupljena: dvodelni kostim, dželabija, šal sa šljokicama, štap, veo, Isisova krila, male i velike činele itd…